Mikä (laulu)mies-sarjassa on haastatteluvuorossa kuoromme tietotekniikkaguru, 1-basso Harri Ruutu. Tämän timantinkovan veljeskvartetin toiseksi nuorimman vesan vastuulla on mm kuoron ”Jemma” eli jäsensivut. Mutta millainen tausta ”Hatilla” on laulajana ja mitä hän ajattelee Laulu-Miesten nykytilanteesta ja tulevaisuudesta? Yritin ottaa asiasta selvää.
Kerro omasta (mieskuoro)taustastasi eli mikä laulumies?
Siihen aikaan ei ollut mitään kuorotoimintaa oppikoulussa, oli vain aamunavausvirsi. Vasta Polilla (Teknillinen Korkeakoulu) opiskelun aloittaessani pääsin Ylioppilaskunnan Laulajiin jatkamaan YL:n perustajajäsenestä 1882 alkanutta sukurasitetta kolmannessa polvessa, neljän veljeksen voimin. Johtajina olivat Ensti Pohjola, Heikki Peltola ja Matti Hyökki. Väkevimmät muistot tuolta ajalta ovat vahva kvartettitoiminta, YL:n selviytyminen kunnialla Vietnamin sodan ruudittamasta 70-luvun vasemmistoradikalismista, kuukauden mittaiset Kauko-Idän matkat vuosina 1976 ja 1984 sekä YL:n 100-vuotisjuhlat.
Jääkiekkoilijapoikieni Jarkon, Mikon ja Tuomon aktiivisimmalla kasvukaudella kuorolaulu hiipui tauolle, mutta Matti Hyökin ja tusinan YL:istikaverin joukkoliittyminen vuonna 1998 potkaisi minutkin liittymään Laulu-Miehiin.
Mitä muuta harrastat kuin mieskuorolaulua?
Fyysikkona luonnollisia harrastuksiani ovat ilmiöt, koneet, rakenteet ja tietotekniikka. Purjehdus veneillä ja laudalla on ollut kuvassa jo nuoresta partiopojasta asti, varttuneempana Lapin laavuvaellukset ja hiihtoretket kuorokavereitten kanssa.
Veljes- ja opiskeluporukan kanssa on juostu kilpaa ja esitetty Tiernapoikia suvulle vuodesta 1970 joka vuosi sekä pelattu ahkerasti korttipelejä.
Mikä on mieleenpainuvin muistosi Laulu-Mies -ajaltasi? Mikä Laulu-Miesten matkoista kotimaassa tai ulkomailla on ollut muistorikkain ja miksi?
Laulu-Miesten Japanin-matka ja uraauurtava luterilaisten konsertti Malagan katedraalissa ovat sykähdyttäneet, mutta eniten minua ruokkivat jokasyksyiset joulukonserttisarjat ja muut tasokkaat konsertit.
Mitkä ovat ne syyt, jotka saavat sinut jatkamaan vuodesta/vuosikymmenestä toiseen mieskuorotoiminnassa?
Pitkäaikaiset laulukaverit ja toimiva organisaatio saavat puhaltamaan yhteen hiileen vaivoista välittämättä, tavoitteiden saavuttamiseksi ja yhteiseksi viihtymiseksi.
Miten olet kokenut laulamisen Laulu-Miehissä? Mikä siinä on parasta?
Laulu-Miesten toiminta noudattaa Matti Hyökin mukanaan tuomaa samaa korkealle tähtäävää taiteellista toimintatapaa kuin YL:ssä. Kuoron korporatiivinen johto on suurelta osaltaan YL:n mankelin läpi käymä mainio taiteellisen johtajan tukiorganisaatio. Myös sosiaalinen puoli on hyvässä kuosissa.
Harjoittelu ja esiintyminen erinomaisen valmentajan johdolla on mielekästä. Sanavirtuoosi Matti Hyökin jatkuvasti suoltamat metaforat saavat mielen hyväksi vielä kotonakin.
Miksi Laulu-Miehet on sinun kuorosi?
Kokemukseni mukaan toiminta on kuin suoraa jatkumoa YL:stä, tosin rauhallisemmalla tempolla laadusta tinkimättä.
Kuoromme viimeisin merkittävä projekti on ”Soi taivaat”, jossa esitämme yhdessä urkurin kanssa merkittäviä suosikkiteoksia. Mitä olet mieltä tällaisesta linjasta? Millaisen vastaanoton se on mielestäsi saanut?
Vaihtelu virkistää hyvin raskaitten levytysprojektien jälkeen. Yleisökin tykkää, kun mukana on rakastettuja, tunnettuja sävellyksiä.
Mitä odotuksia/toiveita sinulla on Laulu-Miesten tuleville laulukausille? Millaista musiikkia kuoromme tulisi mielestäsi esittää?
Toivon, että kovalla työllä saavutettu hyvä taso säilytetään ilman, että liian vaikeat kappaleet olisivat itsetarkoitus.
Mitä tuumaisit, jos kuoromme ottaisi ohjelmistoon vanhoja ja uusia kotimaisia suosikkisäveliä Aikamiehistä Paula Vesalaan ym.?
Mielestäni kannattaa pysyä mieskuorolle tehdyissä teoksissa ja sovituksissa. Jokaisella instrumentilla on omat vahvuutensa, niin myös mieskuorolla.
Näyttää siltä, että voisit suositella laulamista myös muille? Miksi?
Kuorolaulu tasokkaassa kuorossa saa endorfiinit tulvimaan. Se vahvistaa kaverisuhteita ja avartaa maailmaa mitä moninaisimpien ammattilaisten sulatusuunina.
Mainitset tuolla alussa, että te veljekset olette kuoromiehiä jo sukunne kolmannessa polvessa. Odotatko/toivotko, että poikasi Jarkko, Mikko ja Tuomo tulisivat kuorotoimintaan mukaan neljännestä polvesta? Ovatko sellaiset odotukset realistisia?
Neljännenkin polven serkuksia on laulanut YL:ssä, mutta musiikkiluokkien antamasta pohjasta lähtien omat yhtyeet, musiikkiammattilaisuus ja ammattijääkiekko ovat vieneet kaiken ajan, kuten nykyajan moninaisessa tarjonnassa usein käy, musiikkiperimän ilmentyessä edeltävien polvien mielestä epäortodoksisissakin ammateissa.
Kiitos haastattelusta Hatti!
Haastattelijana toimi Laulu-Miesten 2-basso Asko Leppilampi