Reilut sata vuotta sitten Suomi oli mieskuorolaulun luvattu maa. Miehiä yhteen tuovia kuoroja perustettiin kaikkialla, niin työväenyhdistyksissä kuin herraseuroissa ja akateemisissa osakunnissa. Kaikki lauloivat, ja juuri mieskuorot olivat suomalaisen kansallisen nousun symboleja, suomalaisen kulttuurin esijuoksijoita. Mieskuorot näkyivät ja kuuluivat vahvasti, ne tervehtivät valtiovieraita ja -päämiehiä – ja myös lauloivat heitä hautoihinsa.
Tuossa ajassa perustettiin myös Laulu-Miehet. Vuonna 1914 kootun kuoron tavoitteena oli alusta saakka kehittää korkeatasoista kulttuurista harrastus -ja kerhotoimintaa, jollainen ei luonnistanut jäsenistöltään vaihtuville opiskelijakuoroille. Laulu-Miehet halusi antaa suomenkielisille mieskuoroille mallin kuoroharrastuksesta, mutta myös siihen liittyneestä herrasmiesmäisestä ajanvietteestä.
Yhä edelleen Laulu-Miehet tuottaa ja esittää korkeatasoista mieskuoromusiikkia, tarjoaa kuulijoilleen musiikkielämyksiä, vaikuttaa suomalaisessa musiikkielämässä ja on laulajilleen sosiaalisesti virikkeinen sekä innostava musiikkiyhteisö.
Juuri nyt Laulu-Miehet käy väkevänä kohti 110-vuotisjuhlakonserttia. Helsingin yliopiston juhlasalissa lauantaina 27.4. klo 16 alkavan konsertin ohjelmassa on mieskuoromusiikin helmiä, mm. upea kattaus Laulu-Miesten vuosikymmenten saatossa tilaamia ja kantaesittämiä a cappella- ja orkesterisäestyksellisiä teoksia.
Merkitse juhlakonsertti kalenteriisi jo nyt. Konsertin liput tulevat myyntiin viimeistään maaliskuun alussa.
– – –
Tekstissä on soveltaen lainattu mainiota Antti Häyrystä kirjassa Laulu-Miesten vuosisata