Mikä (laulu)mies sarjan esittelyvuorossa on kvartettilaulun vannoutunut ystävä, Laulu-Miesten nestori Jaakko Kivinen, joka on laulanut kuoroissa huimat 85 vuotta!
Mikä (laulu)mies? Esittelyssä kuoron nestori Jaakko Kivinen
”Pidän kvartettilaulua tärkeänä osana kuorolaulajien perustaitojen ylläpitämisessä ja kehittämisessä.”
Jaakko Kivinen, kerro omasta (mieskuoro)taustastasi eli mikä laulumies olet?
Molemmat isoisäni olivat kansakoulunopettajia ja kuoronjohtajia. Minulla oli eräänlainen yhteys Laulu-Miehiin jo ennen syntymääni. Martti ”Pyssy” Turunen oli L-M:n johtaja 35 vuotta. Samoihin aikoihin äitini oli Pyssy Turusen kanssa perustamassa Wiipurilaisen Osakunnan Laulajia ja Pyssy johti osakunnan laulukirjatoimikuntaa, jossa äitini oli ainoa naisjäsen.
Omia mieskuorojani ovat RUK-99 kuoro, Polyteknikkojen kuoro, Laulun Ystävät, Amici Cantus, Laulu-Miehet, PartABoys ja Urisevat Ukot. Olen laulanut näissä kuoroissa yhteensä 85 vuotta, toki samanaikaisesti eri kuoroissa 🙂 Pisimmän ajan, 33 vuotta, olen laulanut Laulu-Miehissä.
Mikä on mieleenpainuvin muistosi Laulu-Mies -ajaltasi?
Päällimmäisenä on kaksi erilaista muistoa. Vuoden 1997 lopussa suostuin ja tulin niukasti valituksi L-M:n puheenjohtajaksi ja saneeraajaksi. Heti vuoden vaihteessa Hannu Norjanen ilmoitti, että hänet on valittu Lappeenrannan orkesterin kapellimestariksi ja hän jättää Laulu-Miesten kuoronjohtajan tehtävät. Siitä alkoi kahden vuoden raskas urakka. Onneksi kevään kuluessa saatiin L-M:n taiteelliseen johtoon parivaljakko Matti Hyökki ja Helge Kõrvits. Kuoron saneerauksessa moni tuttu laulajatoveri joutui väistymään kuorosta ja kuoron laulajamäärä putosi puoleen. Samalla alkoi kuitenkin taiteellisen tason jatkuva nousu ja Laulu-Miehet on nyt kuoro, jossa haluan laulaa.
Toinen merkittävä tapahtuma oli, kun Matti Hyökki vuonna 2018 innostui 40 vuotta vanhasta runostani ULJUUS (30.12.1979/JK) ja halusi säveltää sen. Oli juhlavaa, kun L-M kantaesitti tämän laulun kansallisena veteraanipäivänä kevätkonsertissaan Helsingin Yliopiston Juhlasalissa. Matin sävellys sanoituksineen löytyy tämän linkin takaa.
Mitkä ovat ne syyt, jotka saavat sinut jatkamaan vuosikymmenestä toiseen mieskuorotoiminnassa?
Kai se on rakkaus musiikkiin ja erityisesti mieskuorolauluun. Lukiolaisena käyttäydyin koulussa huonosti ja rehtori ehdotti koulusta eroamista. Minä sanoin, etten eroa. Voitte kyllä erottaa, jos niin päätätte. Erottamisen sijaan sain rangaistukseksi kaksi päivää karsseria ja neljä numeroa käytöksen alennusta. Vaikka olen nyt kuoron vanhus, en aio erota Laulu-Miehistä. Nautin laulamisesta ja sen haasteista. En pelkää karsseria enkä käytöksen alennusta, vaan odotan tyynenä ja ymmärryksellä vuoroani tulla saneeratuksi 🙂
Olet tehnyt merkittävän tutkimuksen mieskuorotoiminnan historiasta Suomessa. Mikä sai sinut innostumaan moisesta?
Sain vuoden 2020 lopussa valmiiksi nostalgisen äänikirjan kvartettilaulusta, Muistelmani, osa 2. Siinä on merkittävä rooli virtuaalikvartetilla ”Jaska, lauluja, joita lauloimme kerran”. Muutamat asiat jäivät kuitenkin vaivaamaan mieltäni. Mikä on kvartettilaulun rooli tämän päivän mieskuoroissa ? Ovatko mieskuorot ja merkkilaulut seuranneet aikaansa ? Tuloksena oli henkilökohtainen tutkielma: ”Suomalaiset mieskuorot ja merkkilaulut”. Se tuli painosta toukokuun alussa. Tutkielma löytyy tämän linkin takaa.
Mitä odotuksia/toiveita sinulla on Laulu-Miesten tuleville laulukausille?
Pidän kvartettilaulua tärkeänä osana kuorolaulajien perustaitojen ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Laulu-Miesten ”valiokvartettien” taso on kehittynyt, mutta kvartettien määrä vähentynyt. Toissa keväänä olin huolestunut L-M:n kvartettilauluharrastuksesta ja ilmoittauduin kvartettikilpailuun ”80-vuotiaitten harrastelijasarjaan” virtuaalisella kvartetillani. Valitettavasti kilpailu peruutettiin ja viimeinen sija jäi saavuttamatta. Kvartettilaululle pitäisi tehdä tilaa ja saada se virkistymään ja vapautumaan Laulu-Miehissä.
Laulu-Miehillä on toiminnassaan kolme pääkonseptia: säveltäjien tuotannon levytykset, joulukonsertit ja Varaslähtö Vappuun. Joulukonsertit toimivat ja tuottavat, levytykset valmistuvat vähitellen, mutta Varaslähtö Vappuun rupeaa kulumaan nykymuodossaan. Ehkä nyt voitaisiin Varaslähdön tilalle luoda konsepti ”Mieskuorolaulun Helmet”. Kokoelma mieskuorolaulun parhaita ”hittejä”, joita meidän uskolliset kuulijamme kaipaavat ja joiden laulamisesta kuorolaiset nauttivat. Ehkä voisimme saada uusiakin kuulijoita konserttiin.
Mikä (laulu)mies -sarjassa esitellään kuoromme laulajia omissa rooleissaan maineikkaan Laulu-Miehet -kuoron riveissä.
Seuraavana on vuorossa toinen pitkän linjan kuoromies Jukka Matula. Pysykää kanavalla!
Haastattelijana ja jutun kokoajana toimi kuoron somevastaava ja tiedottaja Asko Leppilampi.