Laulu-Miehet piti ti 28.9.2021 omassa salissaan konsertin, jossa kantaesitettiin peräti 7 Erkki Melartinin ja Erik Fordellin mieskuorolaulua. Konsertissa laulettiin myös 3 muuta laulua, joiden ensiesitys oli jo lokakuussa 2020 Kauniaisissa. Se oli osa mittavaa parivuotista projektia, jonka tarkoituksena on julkaista kahdella cd-levyllä koko Erkki Melartinin mieskuorotuotanto ja valikoima Erik Fordellin mieskuorolauluja, yhteensä 45 aiemmin äänittämätöntä teosta. Joukossa on todellisia mieskuorolaulun helmiä. Viimeiset Melartinit äänitetään parin viikon kuluttua.
Tämän artikkelin on toimittanut Asko Leppilampi, Laulu-Miehet kuoron tiedottaja
Kuvat: Marjatta Leppilampi
Laulu-Miehillä seitsemän kantaesityksen konsertti-ilta
”ERKKI MELARTININ JA ERIK FORDELLIN MIESKUOROTUOTANNOT OVAT TALLENTAMISENSA ANSAITSEVAA, KULTTUURISUOMEN RAKENTAMISEN PÄÄOMAA. TÄLLAISEN OHJELMAN ERITYISPIIRRE ON MONEN TEOKSEN ENSIESITTÄMÄTTÖMYYS.” (Ote Matti Hyökin tervetulopuheesta.)
ERKIT ESTRADILLA -KONSERTTI LAULU-MIESTEN TALOSSA
”Erkki Melartinin ja Erik Fordellin mieskuorolaulut, oman aikakautensa virtausten alle jyrätyt vokaaliteokset ansaitsevat retrospektiivinsä. Ilmaisuvoimaisilla ja hyvin kirjoitetuilla lauluilla kuten Melartinin Jungfru Maria i Rosengård, Nu är det helg över havet, Perún tai Erik Fordellin kymmenillä voimakastuntoisilla pienoiskuvilla, lajissaan ainutlaatuisilla vokaalisilla impromptuilla on paikkansa suomalaisen mieskuorokirjallisuuden kaanonissa.” (Matti Hyökki)
Erkki Melartin -kantaesitykset
Juhani Aho Syyskuun kesä KE
Juhani Ahon tekstiin kirjoitetulla Syyskuun kesä -laululla Melartin osallistui Ylioppilaskunnan Laulajien sävellyskilpailuun 1899. Lähes kolmekymmentä vuotta myöhemmin 1928 säveltäjä kirjoitti samaan tekstiin myös sekakuorolaulun. Sävellykset ovat kuitenkin kaksi erilaista, itsenäistä kuorolaulua.
Larin Kyösti Kulkurin virsi KE
Larin Kyösti kirjoitti laajan, neliosaisen Kulkurin lauluja -runonsa 1899. Sen viimeisestä, Kulkurin lankeemus -osasta Melartin sävelsi Kulkurin virren 1914. Laulaja ei tunne löytävänsä mielen- taikka sielunrauhaa.
Hjalmar Procopé Månlandet LM KE 11/20
Månlandet (Kuutamon maa) on säveltäjän baritonille ja mieskuorolle 1907 tekemä a cappella versio kantaatista Vid frågornas port (Kysymysten portilla). Hjalmar Procopén kirjoittama teksti kertoo vainajien matkasta Haadekseen, kreikkalaisen taruston tuonpuoleiseen. Perille pääsystä huolestunut baritonisolisti tivaa vastausta venettä soutavalta Kharonilta, mutta tämä pysyy vaiti.
Tuntematon Serenad LM KE 11/20
Laulun 20-vuotiaalta Melartinilta tilannut turkulainen laulajatar ja laulupedagogi Naemi Friberg sai herkkäpiirtoisen Serenadin 1895. Tekstin tekijä on jäänyt tuntemattomaksi.
August Snellman Savolle LM KE 11/20
Savolle -laulun esimuotona on ollut Melartinin Savonlinnan lyseon toverikunnalle kirjoittama marssi 1895. Mieskuoroversionsa Melartin muokkasi 1907. Sellaisena laulu edustaa maakuntalauluja parhaimmillaan.
Mikael Lybeck Perún KE (lopullinen versio)
Kielitaisteluja käyvälle ja kulttuuristen tunnuksiensa parissa painiskelevalle Suomen suuriruhtinaskunnalle Melartinin laajamuotoinen Perún jäi umpivieraaksi. Slaavilaiselle mytologialle tai wagneriaaniselle sävelkielelle ei yksinkertaisesti ollut tilaa 1800-luvun lopun kalevalaisessa kulttuuri-ilmastossamme. Mieskuoro Muntra Musikanterin sävellyskilpailuun osallistuneen, nuoren, 23-vuotiaan Melartinin taidonnäyte kuuluu mieskuorolaulujemme mestarimerkkisarjaan.
Lähteet:
Poroila Heikki, 2017. Erkki Melartinin teosluettelo, Erkki Melartin Werkverzeichnis, Erkki Melartin Work Catalog. Honkakirja. ISBN 978-952-68711-3-4
Erik Fordell -kantaesitykset
Arvid Mörne, En visa KE
Kerstin Martinazzoli, Nocturn KE
Elin Granholm-Hedenheim, Romans KE
Nils Ferlin, Modellen KE
Fordellin lyhyet, niukkanuottiset sävellykset ovat kuin kiinalaisen kalligrafiataiteen soivia kuvamerkkejä. Runsaasti esitysohjeita sisältävät nuottikuvat ammentavat vahvoja tunnetiloja herättävistä teksteistä kuten rakkaudesta, elämäntuskasta tai syyskuisesta tähtitaivaasta.
HUOM! HUOM!
Täällä pääset hieman kuuntelemaan mitä tuleman pitää:
Hei, me levytetään! – Tunnelmia historiallisesta treenikonsertista
Tässä vielä tunnelmia historiallisesta treenikonsertistamme kuvien avulla.
Konsertti-ilmeitä
Konsertin lopuksi Matti Hyökki päätti, että laulamme serenadin ladyille, jotka olivat tulleet todistamaan treenikonserttiamme. Hän myös määräsi konsertin kuvaajan Marjatta Leppilammen puikkelehtimaan laulun aikana kuoron seassa ja laittamaan kameran laulamaan. Lopputuloksena oli kuvia, joista voi päätellä, että laulaminen on hauskaa!
Kuvat puhukoon puolestaan:
Laulu-Miehet on julkaissut 2000-luvulla peräti 11 CD-levyä
Taas kaikki kauniit muistot – Laulu-Miesten 105 joulua (2019)
Suomessa syntynyt (2017) sisältää lukuisia Laulu-Miesten tilaamia ja aikojen saatossa suomalaisen kuorokirjallisuuden klassikoiksi muodostuneita kuorohelmiä.
Eino Linnala, Mieskuorolaulut I-III (2012-2017) nuottikirjoineen on kokonaisuus, joka oikaisee kulttuurimurroksen vääristämää säveltäjäkuvaa.
Laulu-Miesten vuosisata (2014) tuo kuuluviin Suomen Yleisradiossa tehtyjä vanhimpia kuorotaltiointeja, Laulu-Miesten äänityksiä vuodelta 1928.
Kaikki loputkin Laulu-Miesten levytykset ovat esiteltynä tämän linkin takana:
Äänitteet – Laulu-Miehet (laulumiehet.fi)