Laulu-Miehet on julkaissut 106-vuotiaan historiansa aikana musiikkia valtaisan määrän. Ensimmäisen levytyksen kuoro teki jo vuonna 1928 ja 2000-luvulla alkoi todellinen levytysten kultakausi ja parinkymmenen vuoden aikana ilmestyi peräti 12 CD-levyä. Kaksi seuraavaa levyä on jälleen tekeillä ja tulevat myyntiin vuosina 2022 ja 2023.
Jotta suuri yleisö pääsisi tutustumaan Laulu-Miesten monipuoliseen valikoimaan, olemme päättäneet nostaa kaikista tämän vuosituhannen levyistämme muutamia kappaleita kuultavaksi. Samalla haluamme hieman valottaa niiden taustoja ja tarinoita.
Laulu-Miesten levytykset alkoivat jo vuonna 1928
Laulu-Miehet teki ensimmäiset äänityksensä Yleisradiolle jo yksitoista vuotta ennen ”vanhimpana suomalaisena mieskuoroäänityksenä” pidettyä Finlandia-kuoron Lontoossa tekemää levytystä vuonna 1939.
Laulu-Miesten ensimmäinen levytys tehtiin Wäinö Rautavaaran johdolla 1928. Sen jälkeen singlejä ja LP-levyjä syntyi harvakseltaan lähinnä 1950-1990. Näitä varhaisia äänityksiä sisältyy myös satavuotisjuhlana 2014 julkaistuun historialevyyn Laulu-Miesten vuosisata, jonka bookletissa teoksista kerrotaan. Levystä on kerrottu sivuillamme linkissä Äänitteet | Laulu-Miehet (laulumiehet.fi)
Nykylevyjen esittelysarja alkaa 2000-luvun alusta
Tervetuloa elämysmatkalle mieskuoromusiikin maailman. Matkan kestoa emme uskalla ennakoida, sillä materiaalia on julkaistu kuoromme johtajan, musiikin tohtori ja kuoronjohdon emeritusprofessori Matti Hyökin kaudella todella paljon eli peräti 12 levyn verran. Aavistuksemme on, että vielä parin vuoden kuluttua saatte kuultavaksi upeita suomalaisen mieskuoromusiikin helmiä.
”Särkyneille” on kuoron populaarisin äänite
Aloitamme Laulu-Miesten nykylevyjen esittelysarjan Särkyneille-levystä, joka julkaistiin vuonna 2003. Se on yksi kuoromme populaarisimmista äänitteistä, kuten tulette kuulemaan äänimatkamme aikana. CD:n aloitusraita on levyn nimikkokappale, Petri Laaksosen säveltämä ja Anna-Mari Kaskisen sanoittama kaunis ”Särkyneille”, jonka voit kuunnella alta aukeavasta linkistä.
Haastattelin ”Särkyneille”-levyn ”isää”, äänitteen tuotantokoordinaattorina toiminutta Laulu-Miesten silloista puheenjohtajaa Juha Lappalaista, jonka ideasta ja avittamana kaikki lähti liikkeelle. Juha kirjoitti näin:
”Särkyneille-levy on kautta historian Laulu-Miesten ensimmäinen ja toistaiseksi ainut kaupallisen levy-yhtiön julkaisema äänite. Tarjosimme kolmen levyn pakettia (hengellinen, isänmaallinen ja ”kansanlauluja” – Kuten Iltatuulen viesti!!!) sekä Ondinelle (Reijo Kiilunen) että Warnerille (Pekka Ruuska). Kumpikin taho halusi aloittaa Laulu-Miesten kanssa näiden aiheiden julkaisemisen. Koska Ylioppilaskunnan Laulajilla, jota Matti Hyökki myös tuolloin johti, oli diili Ondinen kanssa, päädyimme Warneriin (jotteivat Matin munat olisi kaikki samassa korissa!). Särkyneille-levyn myynti ei täyttänyt Warnerin toiveita, ja mm tästä syystä seuraava kokonaisuus jäi levy-yhtiön kanssa julkaisematta.”
Särkyneille-levystä on toistaiseksi julkaistu Youtubessa muutaman kappale, mutta vähitellen ne esitellään kaikki. Pysy kanavalla.
(136) Laulu-Miehet, Särkyneille -levy – YouTube
Laulu-Miesten lehti kertoo Särkyneille-levyn taustat
Laulu-Miehet julkaisi useiden vuosien ajan omaa Laulumies-lehteään. Lehden toimittaja, kuoromme 1-basso Mika Ainola kaivoi arkistojen aarteista esiin tuon lehden pdf-version, jonka voit nyt lukea tämän linkin kautta:
Löydätkö kuvasta tuttuja? Lue lehti, niin saat selville nuo isä-poikasuhteet 🙂 On se hienoa, että lauluharrastus jatkuu polvesta polveen.
Eino Linnalan mieskuorolaulut kolmella levyllä on Laulu-Miesten kulttuuriteko
”Linnalan mieskuorolauluissaan soveltama oivallinen strategia rakentaa huipentumat kakkosbassojen nouseville aiheille käännettiin instrumenttia vastaan. Juuri noilta ajoilta on peräisin myös halventava ja mieluusti toisteltu lohkaisu ”mylvivistä uroista.” (Matti Hyökki levyn esittelytekstissä.)
Eino Linnala ei kuulu ns. tunnettujen mieskuorolaulujen säveltäjien joukkoon vaikka hän on säveltänyt niitä noin 70. Vain Selim Palmgren on ollut tuottoisampi. Yllättäen jälkeen jäävät sellaiset nimet kuin Selim Palmgren, Jean Sibelius ja Toivo Kuula. Voi siis hyvin todeta, että Laulu-Miehet ja etenkin sen johtaja Matti Hyökki tekivät kulttuuriteon nostaessaan kaikki Eino Linnalan mieskuorolaulut arkistojen aarteista, opettelivat ne ja tekivät niistä kolmen CD:n sarjan.
En ollut vielä mukana Laulu-Miehissä silloin, kun he tekivät tämän levysarjan. Lueskellessani sarjan taustoja Matti Hyökin mainiosta esittelytekstistä kiinnitti minuun 2-bassona erityistä huomiota tuo otsikon alla oleva lainaus 🙂 On hienoa, jopa kunnia kuulua noihin mylviviin uroihin nimenomaan Laulu-Miehissä.
Aloitamme tässä 12 levyn esittelysarjassa Eino Linnalan sävellysten esittelyn varsin ajankohtaisella (tämä päivitys on tehty juhannuksena 2021) laululla.
Muita Linnalan lauluja voit jo nyt kuunnella (ja katsella) Youtube-sivultamme, jonne olemme laittaneet muutamia lauluja Laulu-Miesten 100-vuotisjuhlakonsertista.
(22) Laulu-Miehet 100-vuotta juhlakonsertti vuonna 2014 – YouTube
Seuraa Youtube-kanavaamme ja kuuntele äänitenostoja
Seuraa Youtube-sivuamme ja tilaa se itsellesi. Löydät sieltä jo nyt useita videon pätkiä konserteistamme. Sinne ilmestyy lisää uusia äänitteitä noin 1-2 viikon välein. Pääset samalla tutustumaan Laulu-Miesten monipuoliseen ohjelmistoon, joka sisältää paljon materiaalia, joka on äänitetty ensimmäisen kerran vasta kyseisillä levyillämme.
Tämän vuosituhannen aikana ilmestyneet levyt näet tämän linkin kautta:
Äänitteet | Laulu-Miehet (laulumiehet.fi)
Mikäli haluat seurata mieskuoromusiikin elämysmatkaa, pysyt parhaiten mukana, kun käyt tykkäämässä Laulu-Miesten
Facebook-sivua https://www.facebook.com/laulumiehet/ Kerromme siellä aina, kun uutta ilmestyy Youtubeen tai sivullemme.
Tämän artikkelin on toimittanut Asko Leppilampi, Laulu-Miehet kuoron tiedottaja