Tänä keväänä 110-vuotta täyttävän Laulu-Miesten historia on rikas ja monivaiheinen. Yksi tuon historian konkreettisia jälkiä on Laulu-Miesten talo Hietalahdenkadulla, Helsingin Kampissa. Talo on suomalaisittain ja Euroopankin mittakaavassa harvinainen ilmiö: Kuoron oma koti ja Laulu-Miesten näkyvä maamerkki.
Laulu-Miesten talo on erilaisista juhlatilaisuuksista monelle helsinkiläiselle sukupolvelle tuttu. Moni ei kuitenkaan tiedä, että talo todellakin on rakennettu Laulu-Miesten voimin. Edelleen se on Laulu-Miesten viikoittainen harjoitussali, vilkkaan musiikki- ja kerhotoiminnan keskus.
Vuonna 1949 valmistunut, kepeää funktionalismia edustava talo erottuu naapurustossa kiilamaisella muodollaan, jossa fasadi on talon kaikkein kapein sivu. Talon rakenteissa on paljon veikeää symboliikkaa. Esimerkiksi talon alakerrassa sijaitsevan salin katonrajan suuria mattalasi-ikkunoita koristaa taiteilija Eino Kaurian kakadu-papukaija -aiheinen työ. Kakadu on lintu, jonka sanotaan olevan yksikseen hiljainen, mutta parvessa se intoutuu iloiseen lauluun.
Laulu-Miesten 110-vuotisjuhlakonsertti lauletaan 27.4. klo 16.00 Helsingin yliopiston juhlasalissa. Liput laulajilta tai Ticketmasterista.
Tässä tekstissä on reilusti lainattu Antti Häyrysen mainiota kirjaa Laulu-Miesten vuosisata (SKS, 2014)