Mikä (laulu)mies sarjan esittelyvuorossa on Laulu-Miesten ”mestarimyyjä” Jukka Matula, jonka kuorolaulutausta on vahvasti Ylioppilaskunnan laulajissa, kuten suurimmalla osalla kuorostamme. Jukka piti 6 vuoden sapatin mieskuorolaulusta ollessaan työkomennuksella Yhdysvalloissa ja palasi kuoroa vaihtaneen Matti Hyökin komentoon vuonna 2003.
”Oli vaikea pitää lavalla tunteensa ruodussa kun eturivissä esim. eduskunnan puhemies kyynelehti avoimesti Sydämeni laulun soidessa. Tilaisuuden lopuksi, Jääkärien marssin ensitahdeissa koko yleisö nousi spontaanisti seisomaan ja kuunteli kappaleen alusta loppuun seisaaltaan. Siinä oli pitelemistä, ettei lentoon lähtenyt koko kuoro. Itsestäni ainakin tuntui, että ainakin kyynärän verran olin ilmassa tuon laulun ajan.”
Jukka Matula, kerro omasta (mieskuoro)taustastasi eli mikä laulumies?
Kuorotaustani on Ylioppilaskunnan laulajissa, johon pyrin ja pääsin vuonna 1983. Bändikaverini Timo Niemi oli liittynyt puolisen vuotta aiemmin ja houkutteli minut mukaan. Sitä ennen ainoa kosketukseni mieskuoroon oli RUK:n kuoro (Jota muuten johti Lauri Valsta, vanha YL:listi hänkin. En kylläkään tiennyt asiaa tuolloin)
90-luvulla asuin työkomennuksella kuusi vuotta USA:ssa ja kuorokuviot jäivät moneksi vuodeksi.
Laulu-Miehiin liityin 2003, kun työ- ja perhe-elämä antoi mahdollisuuden palata rakkaan harrastuksen ja vuosien varrelta tuttujen veljien pariin. Iso vetovoimatekijä oli, että YL-johtajani Matti Hyökki oli tullut johtamaan myös Laulu-Miehiä.
Mikä on mieleenpainuvin muistosi Laulu-Mies -ajaltasi?
Hienoja muistoja on todella paljon. Mahtavat koti-ja ulkomaan kiertueet, levytykset, juhlat ja karonkat. Oma valinta on tässä kohtaa silti helppo. Nostan esiin konsertin Yliopiston juhlasalissa 19.1.2008. Kyseessä oli Jääkärien marssin ensiesityksen 90-vuotismuistojuhlakonsertti. Järjestäjänä oli Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistys, esiintyjinä Kaartin soittokunta ja L-M. Yliopiston juhlasali oli täynnä. Kyseessä oli kutsuvieraskonsertti ja salissa istui eturivin poliitikkoja, elinkeinoelämän edustajia, kulttuurielämän vaikuttajia ym. Laulu-Miehet konsertoi ensin a cappella. Kuultiin kohottava esitelmä ja koskettavia puheita. Tilaisuus huipentui ja päättyi esittämäämme Jääkärien marssiin, yhdessä Kaartin soittokunnan kanssa.
Minuun teki valtavan vaikutuksen tuon arvokkaan tilaisuuden käsin kosketeltava tunnelma ja yhteisöllisyys. Oli vaikea pitää lavalla tunteensa ruodussa kun eturivissä esim. eduskunnan puhemies kyynelehti avoimesti Sydämeni laulun soidessa. Tilaisuuden lopuksi, Jääkärien marssin ensitahdeissa koko yleisö nousi spontaanisti seisomaan ja kuunteli kappaleen alusta loppuun seisaaltaan. Siinä oli pitelemistä, ettei lentoon lähtenyt koko kuoro. Itsestäni ainakin tuntui, että ainakin kyynärän verran olin ilmassa tuon laulun ajan.
Mitkä ovat ne syyt, jotka saavat sinut jatkamaan vuosikymmenestä toiseen mieskuorotoiminnassa?
Musiikin voima. Se, että yhdessä olemme enemmän. Lisäbonuksena hyviä ystäviä, veljeyden kokemista.
Yli satavuotiaalla kuorolla on pitkä historia. Se, että saa olla osana sukupolvien ketjua on suuri etuoikeus. Kauniisiin perinteisiin on myös helppo kasvaa kiinni. Esimerkiksi joulukonserttimme ovat monelle tosifanillemme jo vuosikymmenien traditio. Samoin on laulajien osalta. On tärkeää, ettei tällaisten konserttien ohjelmisto muutu liikaa. Samat odotetut elementit tulisi olla mukana joka vuosi. Aivan kuten jouluaterialla. Merkitys kasvaa toistoista.
Miten olen kokenut laulamisen Laulu-Miehissä? Mikä siinä on parasta?
Harrastuksen pitää olla kivaa, miksi muutoin harrastaa? Harjoituksiin, konsertteihin, nauhoituksiin valmistautumisen ja niiden tekemisen tulee olla palkitsevaa. Se, että tulee mielellään ja lähtee mielissään on osoitus siitä, että homma omalla kohdalla toimii. Laulu tekee hyvää ja ravitsee meissä jotain syvällä sisällämme. Itse huomaan tuon elvyttävän vaikutuksen ihan konkreettisesti siitä, että harjoituksista lähtiessä on mieli aina parempi kuin tullessa.
Miksi Laulu-Miehet on sinun kuorosi?
Koska meillä on osaava porukka, taitava ja kunnianhimoinen johtaja ja hyvä yhteishenki. Laulu-Miehet perustettiin aikanaan YL:n ja muiden akateemisten mieskuorojen seniorikuoroksi. Sille oli selkeä tilaus: moni viisikymppinen ei kokenut luontevaksi laulaa opiskelijanuorukaisten riveissä, mutta halusi silti jatkaa hyvää harrastusta. Sama on totta myös tänään.
Olet 2-tenorin äänenvalvoja. Mikä on äänenvalvojan tehtävä?
Kuorossa on monia hallinnollisia tehtäviä, joita hoidetaan vapaaehtoisvoimin, kukin kykyjensä, voimiensa ja ominaisuuksiensa mukaan. Kaikki ovat ennen kaikkea palvelutehtäviä yhteiseksi hyväksi, koneen pitämiseksi rasvattuna, musiikillisesti ja taloudellisesti toimintakykyisenä jne.
Äänenvalvojan palvelutehtävä on pitää huolta oman stemmansa hallinnollisista asioista ja toimia kuoron taiteellisen johtajan apuna, esimerkiksi tiedonvälittäjänä, esiintyjävahvuuksien varmistajana jne. Äänenvalvojat eli stemmaviskaalit ovat hallituksen ja musiikkilautakunnan jäseniä. Musiikkilautakunta on taiteellisen johtajan työelin, joka osallistuu ohjelmistoasioista, uusista jäsenistä ja muista musiikillisista asioista päättämiseen
Sinulla on pitkä, lähes 30 vuoden kokemus mieskuorolaulusta. Mitä muutoksia toivoisit Laulu-Miesten toimintaan, ohjelmistoon tms.? Miten kuorostamme saisi vieläkin paremman ja miten saisimme houkuteltua lisää nuoria laulajia kuoroomme?
Tällä hetkellä kuoron talous on pahasti epätasapainossa kaksi konserttikautta jatkuneen koronasulun vuoksi. Ensisijainen lähiajan tavoitteemme tuleekin nyt olla kuoron talouden vakauttaminen ja kassavirran saattaminen positiiviseksi. Kun talous on vakaalla pohjalla, se mahdollistaa Laulu-Miehissä kaiken muun: levytys- ja julkaisutoiminnan, konsertoinnin, koti- ja ulkomaanmatkat. Sellainen näkyvä toiminta on kaiken keskiössä. Vain vireän ja yleisöä houkuttelevan toiminnan kautta olemme varteenotettava vaihtoehto uusille laulajakokelaille. Koneistohan meillä on valmiiksi kunnossa ja tuotepaletti erinomainen.
Olen kuullut, että olet Laulu-Miesten mestarimyyjä. Mitä se tarkoittaa ja mikä on salaisuutesi?
Kehut kannattaa ottaa aina todesta. Kiitos paljon. Kuorossa on veljiä, jotka omien yrityskontaktiensa kautta ovat myyneet huomattavan paljon minua enemmän, jopa kokonaisia konserttikiertueita. Minun asiakassegmenttini on yksityishenkilöt, kutsun heitä Laulu-Miesten tosifaneiksi. Vuosien varrella tuo uskollinen joukko on pikku hiljaa kasvanut. Monelle esim. joulukonserttimme on jo lähes 20-vuotinen perinne. Nuo uskolliset tosifanit ovat vuosien varrella tuoneet mukanaan perheenjäseniään ja ystäviään. Näin joukko pikku hiljaa kasvaa, mutta vain jos tuote ja palvelu ylittää odotukset.
Omalla postituslistallani oleva joukko saa minulta jokaiseen tulevaan konserttiimme aina henkilökohtaisen kutsun sähköpostitse. Palveluuni kuuluu myös, että toimitan tilatut konserttiliput jokaiselle kotiin, huomiota herättämättä. Konsertissa olen heitä aina ovella vastassa, lämpimästi kiittämässä ja iloitsemassa jälleennäkemisestä.
Näyttää siltä, että voisit suositella laulamista myös muille? Miksi?
Laulaminen tekee hyvää, olipa se sitten kuorossa, suihkussa, karaokessa tai missä vaan. Olen usein sanonut – omana kokemuksenani ja havaintonani – että laulu ja kiukku eivät mahdu samaan kehoon. Kokeile vaikka itse. Jos oikein joku oikein ketuttaa, niin päästäpäs suustasi laulu. Kiukku haihtuu saman tien. Se on varmaankin joku meditaatioon ja hengittämiseen liittyvä mysteeri, mutta me suomalaiset olemme asian tienneet jo tuhansia vuosia. Asian muistaminen onkin sitten eri juttu.
Mikä (laulu)mies -sarjassa esitellään kuoromme laulajia omissa rooleissaan maineikkaan Laulu-Miehet -kuoron riveissä. Seuraavana on vuorossa Laulu-Miesten taiteellinen johtaja Matti Hyökki, jonka kanssa luomme katseen myös tulevaisuuteen.
Haastattelijana ja juttujen kokoajana toimii kuoron somevastaava ja tiedottaja Asko Leppilampi.