Aloitamme tällä artikkelilla Mikä (laulu)mies sarjan, jossa esitellään kuoromme laulajia omissa rooleissaan maineikkaan Laulu-Miehet kuoron riveissä. Ensimmäisenä on esittelyssä ex-puheenjohtajamme Heikki Pelkonen, joka on toiminut Laulu-Miehissä paitsi 1-basson laulajana, monissa vastuullisissa luottamustehtävissä. Seuraava laulajaveli ilmaantuu estradille aina 1-3 viikon välein.
Mikä (laulu)mies? Esittelyssä ex-puheenjohtaja Heikki Pelkonen
Kerro omasta (mieskuoro)taustastasi eli Mikä laulumies?
- Musiikkitaustastani sen verran, että ensimmäinen instrumenttini oli trumpetti, jota soitin Ylikiimingin Puhaltajissa 16-vuotiaasta eteenpäin. Aloittaessani opiskelut Metsätalolla Helsingissä, trumpetti vaihtui käytännön syistä ja kurssikaverini Tommin innostamana Ylioppilaskunnan Laulajiin, jonka riveissä lauloin lokakuusta 1976 aina valmistumiseeni ja Ouluun muuttoon saakka eli kevääseen 1981.
- Minulla oli onni laulaa Forstit -kvartetissa, kun saman vuosikurssin kavereita liittyi YL:ään ja saatiin äänet soimaan mukavasti. Siitä alkoi sitten kvartetti- ja yhtyelauluharrastus, joka jatkui Kaakon Kamarikuorossa ja Hovilan Herroissa 90-luvun loppupuolelta lähtien. Rajumpaa musiikkia harrastan sitten 1988 perustetussa MoneyMakers -rokkibändissä, joka on keskittynyt 50–60-lukujen ajattomaan rock-musiikkiin ja vähän muuhunkin.
- Laulu-Miehiin minut hyväksyttiin tammikuussa 2013.
Mitkä ovat ne syyt, jotka saavat sinut jatkamaan vuosikymmenestä toiseen mieskuorotoiminnassa?
- Kuten edellä totesin, YL:n jälkeen minulla oli taukoa varsinaisesta mieskuorotoiminnasta. Olin tosiaan jo pitkään ajatellut pyrkimistä Laulu-Miehiin, mutta työ- ja muu elämäntilanne mahdollistivat sen sitten tammikuussa 2013, kiitos kuoroveljieni Veli-Pekka Talvelan ja Lauri Lehtikankaan ja muidenkin Mieskuorossa on se jokin. Kysymys on kokonaisuudesta, jossa meidän tapauksessamme valtava taiteellinen ambitio ja onnistuneet konsertit sekä levytykset yhdistyvät kaveruuteen ja hyvään huumoriin. Totta kai unohtamatta normaaliaikojen daamikaronkoita.
- Kuoron esiintymismatkat on yksi niistä syistä, miksi haluan laulaa Laulu-Miehissä. Olen vieraillut kuoron mukana mm. Japanissa ja Espanjassa.
Miksi Laulu-Miehet on sinun kuorosi?
- Vastasin siihen osittain jo edellä, mutta kyllä YL-tausta vaikutti vahvasti tänne pyrkimiseen. Samoin se, että taiteellisesta tasosta pidetään tiukasti kiinni, kiitos johtajamme Matti Hyökin. Joku varmaan sanoisi myös, että nyt on lyhyt matka kotoa harjoituksiin… ?
Kerro jokin mieleenpainuva kokemus Laulu-Mies-ajaltasi
- Kyllä minulle mieliinpainuvin kokemus oli taiteelliselta puolelta Toyota Cityn hienossa konserttisalissa pidetty konsertti. Vastaanotto oli erinomainen, Finlandia soi lopuksi mielettömän hienosti. Mutta eniten kosketti se, kun levymyynnistä vastaavana kiirehdin aulaan ja sain vastaanottaa ohi kulkevien kuulijoiden kiitoksia. Mikä fiilis!!!
Lisää tuosta unelmamatkasta voit lukea tästä (haastattelu jatkuu linkin jälkeen):
Kerro kokemuksiasi 3-vuotisesta puheenjohtajakaudestasi? Mitä siitä on jäänyt päällimmäisenä mieleen? Mitkä ovat olleet kautesi kohokohdat?
- Kolmivuotinen puheenjohtajakauteni oli kyllä korporatiivisen toimintani huipentuma – totta kai. Toimin aiemmin levymiehenä joitakin vuosia ja sitten taloudenhoitajana. Puheenjohtajuus oli sitten luottamuksen osoitus, jonka halusin totta kai ottaa vastaan.
- Kolmeen vuoteen mahtuu paljon asioita, mutta halusin saada jaettua vastuuta hallituksessa sekä kuorossa. Tämä ennen kaikkea siitä syystä, että meiltä löytyy asiantuntemusta todella paljon ja minusta puheenjohtajan tehtävä on saada se kaikki käyttöön. Totta kai se helpottaa myös puheenjohtajan työmäärää, mutta sen saaminen käytäntöön vaatii vastaavasti paljon työtä hallituksessa.
- Taiteellisella puolella levytykset, Costa del Solin konserttimatka, kumppanuuskonserttien käynnistäminen ja ennen kaikkea onnistuneet konsertit olivat kohokohtia. Lisäksi kolmen vuoden aikana panostimme uusien kuorolaisten saamiseen ja siinä minusta onnistuimmekin hyvin.
- Se, mikä yllätti, oli kiinteistöomistuksen mukanaan tuoma työmäärä ja taloudellinen vastuu siitä. Samoin maaliskuussa nopeasti alkaneet Koronan vaikutukset, jotka vaativat sitten hankaliakin päätöksiä hallitukselta.
Mitä eväitä antaisit uudelle puheenjohtajalle/hallitukselle, jotta Laulu-Miesten toiminta kehittyisi entisestään? Mitä kannattaisi varoa? Mihin tulisi panostaa?
- Uusi puheenjohtajamme Arto Helenius on ottanut nopeasti vahvan otteen kuoron toiminnasta. Aika on ollut ja on edelleen haastava, mutta eteenpäin mennään. Kyllä minusta tärkeintä olisi nyt saada pidettyä huolta uusien laulajaveljien saamisesta kuoroon. Itselläni oli tavoitteena 60 frakkipukuisen miehen lavakokoonpano ja siitä minusta ei pidä tinkiä. Samoin uusien konserttimahdollisuuksien kartoittamista kumppanuustoiminnan avulla olisi minusta hyvä jatkaa.
Haluan vielä kiittää hallituksia, kuoroa, taiteellista johtajaamme Mattia ja yleisöä näistä kolmesta hienosta vuodesta!!
—————————————————————————————————————————————————-
Tässä hyväksi lopuksi vielä toinen kirjoitus erään fuksin näkemyksenä tuolta mainiolta Japanin matkalta.
Jos innostuit mieskuorolaulusta ja matkailusta, otapa harkintaa, haluaisitko lähteä kanssamme Japaniin vuoden kuluttua? Voit lukea tästä hieman ennakkoinfoa tulevasta unelmamatkastamme ja pohtia hakeutuisitko laulajaksi Laulu-Miesten upeaan kuoroon.
Laulu-Miehet sosiaalisessa mediassa ja vähän tulevaisuuden raottamista
Haastattelijana ja jutun kokoajana toimi kuoron somevastaava ja tiedottaja Asko Leppilampi