Mikä (laulu)mies-sarjassa on esittelyvuorossa lippumiehemme Marko Helle, jolla on menossa 10. lauluvuosi Laulu-Miehissä. Tämä pyöräilyä ja matkailua harrastava 1-basso ei pidä itsestään suurta ääntä. Hän antaa laulun puhua. Mutta mistä on Marko tehty? Mitkä ovat hänen musiikkitaustansa?
Kerro omasta (mieskuoro)taustastasi eli mikä laulumies?
Olen 56-vuotias yo-merkonomi Helsingistä. Viimeiset 17 vuotta olen siivonnut työkseni. Musiikkia olen harrastanut pienestä pitäen. Pianonsoiton opinnot aloitin 6-vuotiaana yksityisopettajalla. Jatkoin opintoja sittemmin Itä-Helsingin musiikkiopistossa, jossa opiskelin myös musiikin teoriaa. Laulu-Miehiin liityin marraskuussa 2013. Aikaisemmin olin laulanut parissa Vartiokylän seurakunnan sekakuorossa vuodesta 2000 lähtien.
Mikä on mieleenpainuvin muistosi Laulu-Mies -ajaltasi?
Kohokohtia ovat olleet 100-vuotisjuhlakonsertti Musiikkitalossa, joulukiertueet bussimatkoineen, levytyssessiot ja Espanjan matka.
Mitkä ovat ne syyt, jotka saavat sinut jatkamaan vuosikymmenestä toiseen mieskuorotoiminnassa?
Laulamisessa on se hyvä puoli, että instrumentti kulkee aina mukana. Mieskuorolaulu on perusasia kuten ruisleipä.
Miten olen kokenut laulamisen Laulu-Miehissä? Mikä siinä on parasta?
Kuoron korkea taso teki minuun vaikutuksen alusta alkaen. Repertuaarin omaksuminen teetti itselläni paljon työtä johtuen puuttuvasta mieskuorotaustastani. Erityisen hienoa on laulaa yhdessä orkesterin kanssa.
Miksi Laulu-Miehet on sinun kuorosi?
Sukulaismies tunsi kuoronjohtajamme Matti Hyökin ja ehdotti, että menisin koelauluun. Kalenterissa oli vapaa-aikaa, joten seuraavana maanantai-iltana olin musiikkilautakunnan edessä. Läpäisin testin ja urani Laulu-Miesten ykkösbassossa pääsi alkamaan. Ensimmäinen keikkani oli joulukonsertti Porvoon tuomiokirkossa.
Olet Laulu-Miesten lippuvastaava. Mitkä koet tämän hetken suurimmiksi haasteiksi lippujen myynnin puolella? Miten lipunmyyntiä voisi kehittää?
Vuodesta toiseen muuttuva avec-käytäntö aiheuttaa epäselvyyksiä. Jatkossa avec-edun voisi antaa automaattisesti jokaiselle, joka ottaa vähintään yhden konserttilipun.
Kuoromme on valinnut seuraavaksi merkittäväksi projektiksi ”Soi taivaat”, jossa tulemme esittämään yhdessä urkurin kanssa merkittäviä suosikkiteoksia. Mitä olet mieltä tällaisesta linjasta? Millaisen vastaanoton uskot sen saavan?
Uudet projektit ovat tervetulleita ja tuovat vaihtelua. Uskon yleisön innostuvan upeasta, pääosin tutusta ohjelmistosta, jossa mieskuoromme pääsee oikeuksiinsa saadessaan painaa urkujen kanssa ajoittain myös ”täysillä”.
Mitä odotuksia/toiveita sinulla on Laulu-Miesten tuleville laulukausille?
Lisää keikkoja. Joulukonsertteja on jopa kymmenen, muulloin tuskin lainkaan. Toivon, että pääsemme esittämään Soi taivaat -konserttia eri puolille Suomea ja ehkä myös ulkomaille. Sillä täyttäisimme konserttivajettamme mukavasti. Onneksi luvassa on myös mm. konserttimatka Saksaan ensi syksynä ja Japaniin vuoden 2025 keväällä unohtamatta Laulu-Miesten 110-vuotisjuhlakonserttia keväällä 2024. Kullervostakin on ollut juttua.
Millaista musiikkia kuoromme tulisi mielestäsi esittää?
Laulu-Miesten tulee esittää pääasiassa suomalaista musiikkia.
Mikä on toivelaulusi kuoromme riveissä eli millaista musiikkia laulat mieluiten?
Pidän paljon reippaista juomalauluista ja kauniista serenadeista. Toivottavasti on tulossa sellaisia tilaisuuksia, jossa pääsemme taas laulamaan niitäkin.
Näyttää siltä, että voisit suositella laulamista myös muille? Miksi?
Ehdottomasti. Laulaminen on hyvä vastapaino arkiselle raadannalle ja pitää mielen virkeänä.
Haastattelijana toimi kuoron somevastaava ja tiedottaja Asko Leppilampi.