Mikä (laulu)mies -sarjan haastattelussa on vuorossa vannoutunut Yleisradiomies Mika Lavonen, kuoromme 2-basso. Mika laulumies on siinä mielessä erityinen laulaja, että hän voi ylpeillä laulaneensa taiteellisen johtajamme Matti Hyökin johtamissa kuoroissa kuudella eri vuosikymmenellä. Paneeko joku paremmaksi? Halusin selvittää millainen (laulu)mies entinen varapuheenjohtajamme ja kuoromestarimme on ja se selviää tästä haastattelusta.
Kerro omasta (mieskuoro)taustastasi eli mikä laulumies?
Nimeni on Mika Lavonen, ikää 61 vuotta, stemmana II-basso. Nyt syksyllä 2023 käynnistyi 16. vuosi Laulu-Miehissä.
Kuorossa laulamisen aloitin syksyllä 1969. Puotinharjun kansakoulun ekaluokkalaisena luokanopettajani Sinikka Vaara valitsi joukon lapsia, jotka saimme esittää koulun itsenäisyyspäiväjuhlassa laulun Siniristilippumme. Yrjö Kilpisen ja V. A. Koskenniemen laulun opetteluun kului aikaa puoli minuuttia. Siinä iässä, 7-vuotiaana, ihminen taitaa olla oppivaisimmillaan. Sujuisipa vieläkin noin!
Vähän myöhemmin Jousenkaaren kansakoulun musiikkiluokalla laulettiin Timo Veijolan johdolla. Pohjois-Tapiolan yhteiskoulussa L-M:lle tuttu kuoronjohtaja Heikki Saari valitsi minut koulun kuoroon ja sitten vuonna 1977 koulun musiikinopettajana aloitti muuan Matti Hyökki. Hänkin kelpuutti minut koulun kuoroon ja erilaisiin muihin kokoonpanoihin. Taidankin olla tosi harvinainen, ellen peräti ainoa laulaja Suomessa, joka on laulanut Matti Hyökin johdolla kuudella eri vuosikymmenellä! Kuorourani jatkui Matin johdolla 1980- ja 90-luvuilla Ylioppilaskunnan Laulajissa ja 2000-luvulta alkaen Laulu-Miehissä.
Mitä muuta harrastat kuin mieskuorolaulua?
Silloin kun en laula, aika kuluu töitä tehden Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa, golfkentällä tai verkkaisella vauhdilla liikkuen koripallokentällä.
Mikä on mieleenpainuvin muistosi Laulu-Mies -ajaltasi?
Mieleenpainuvin hetki Laulu-Mies-ajalta on varmasti vuosi 2014, joka jatkui L-M-allakasta katsoen maaliskuuhun 2015 asti. Kyseessä oli kuoron 100-vuotisjuhlavuosi. Toimin tuohon aikaan ja jo hyvän aikaa ennen juhlavuotta L-M:n kuoromestarina eli konserttien järjestelyistä vastaavana. Noin pari vuotta ennen juhlavuoden alkamista puheenjohtajamme Markku ”Pakku” Ruutu teki L-M:n hallituksen kokouksessa viekkaan tempun. Hän esitteli hallitukselle ajatuksen siitä, että kuoro tarvitsee juhlavuoden suunnittelusta vastaavan projektipäällikön, ja samaan hengenvetoon ajatuksen siitä, että kyseinen henkilö voisi olla meikäläinen. Olin tietysti täysin varautumaton tällaiseen ehdotukseen ja hitaana hämäläisenä täysin aseeton torppaamaan ajatuksen. Muiden hallituksen jäsenten vielä kiivaasti kannattaessa puheenjohtajan tekemää esitystä lupauduin juhlamestariksi. Vapaa-ajan tekemisestä ei ollut tämän jälkeen pulaa pitkään aikaan.
Juhlavuoden lukuisista hienoista hetkistä mieleen on jäänyt 100-vuotisjuhlakonserttimme Musiikkitalossa 15.11.2014. Kuoro järjestäytyi hetkeä ennen konsertin alkua muotoon Musiikkitalon lämpiössä ja tässä kohdassa minulla oli tilaisuus lausua muutamat kannustussanat laulajavelijille hetkeä ennen kovaa konserttia. On jäänyt mieleen!
Toinen muisto on maaliskuulta 2015 Japanin-matkamme viimeisen konsertin päätyttyä. Upeasti sujuneen konsertin jälkeen Toyotan superhienossa konserttisalissa huomasin, että 30 vuotta palvelleet lakerikenkäni olivat tulleet tiensä päähän. Totesin että kengät ovat palvelleet minua hienosti ja varsinkin ikimuistoisen juhlavuoden ajan. Sinne jäivät kengät vähän haikeissa tunnelmissa konserttisalin roskikseen. Uusien kenkien hankinta oli sitten vuorossa myöhemmin keväällä Varaslähtö Vappuun -konsertin alla.
Mitkä ovat ne syyt, jotka saavat sinut jatkamaan vuodesta/vuosikymmenestä toiseen mieskuorotoiminnassa? Miten olet kokenut laulamisen Laulu-Miehissä? Mikä siinä on parasta?
Syinä jatkamiseen on musiikki ja tekemisen taso. Musiikin amatööri pääsee tämän harrastuksen myötä nousemaan uudelle tasolle. Sen huomaa arjessa parhaimmillaan useita kertoja viikossa. Kesken ankeankin arkisen päivän pääsee nousemaan maan melun yläpuolelle. Korvissa alkaa soida jokin musiikki tai jonkin laulun oudotkin lyriikat saavat merkityksen.
Tekemisen tason osalta voi todeta, että Laulu-Miehet on osaavissa käsissä. Taiteellinen johto ja kuoron hallinto toimivat. Ja kuoro useimmiten vastaa motivoituneena asetettuihin tavoitteisiin.
Miksi Laulu-Miehet on sinun kuorosi?
Kuorolaulaminen on sosiaalista toimintaa ja L-M:ssä on mahtava porukka! Hieno sekoitus vanhoja kavereita vuosien takaa ja varrelta sekä uusia tuttavuuksia.
Kuoromme on valinnut seuraavaksi merkittäväksi projektiksi ”Soi taivaat”, jossa esitämme yhdessä urkurin kanssa merkittäviä suosikkiteoksia. Mitä olet mieltä tällaisesta linjasta? Millaisen vastaanoton uskot sen saavan?
L-M:n ohjelmisto on tällä hetkellä inspiroivalla tavalla monipuolinen. Osa mieskuorokirjallisuuden klassikoista on nostettu esiin tulevaa kuoron 110-vuotiskonserttia varten. Lisäksi mukana on nykysäveltäjien musiikkia ja se on saatu toimimaan. Ja aivan huikea veto on ollut tuoda mukaan urut. Ajatus oli lähinnä a cappella -laulamiseen tottuneelle aluksi outo, mutta hienoja biisejä on tätä kautta saatu mukaan. Yleisö nauttii tästä myös varmasti. Pian työn alle tulevat joulun ajan tekemiset ovat vuotuinen rakas rituaali.
Haastattelijana toimi kuoron somevastaava ja tiedottaja Asko Leppilampi.
HUOM!
Kaikki 19 tähän mennessä esiteltyä Laulu-Miestä löytyvät tämän linkin takaa: