Yksi kuoron varhaisimpia muotokuvahankintoja
Väinö Gabriel Saikko (1893–1952)
Emil Genetzin muotokuvataulun tekijä
Väinö Saikko syntyi Viipurissa, vanhemmat olivat Gabriel Saikko ja Anna Kajanus. Ylioppilaaksi päästyään 1916 Saikko opiskeli ensin Helsingin yliopiston piirustussalilla ja sitten Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1918 -20. Epävarmoista ajoista johtuen Saikko opiskeli ja valmistui agronomiksi 1924. Hän toimi Hankkijan siemenosaston hoitajana ja sitten OTK:n maatalousosaston hoitajana vuosina 1922 -1926.
Veri veti kutenkin taiteen pariin, ja Saikko ryhtyi vapaaksi taiteilijaksi 1927. Hän osallistui useita kertoja Suomen Taiteilijain näyttelyihin 1926 -46, ja teki opintomatkat Tallinnaan, Berliiniin ja Pariisiin sekä Tukholmaan ja Lontooseen vuosina 1928 -32.
Saikon päätös ryhtyä vapaaksi taiteilijaksi osui samaan ajanjaksoon vuodesta 1926 alkaen, jolloin hän tarjosi kuorolle ostettavaksi maalaamaansa Emil Genetzin muotokuvan.
Myöhemmin Saikko on maalannut maisematauluja, muotokuvia sekä useita alttaritauluja.
Emil Genetz (1852–1930)
Emil Genetz syntyi Impilahdella musikaaliseen perheeseen. Ylioppilaana hän opiskeli kemiaa ja lakitiedettä, mutta musiikki vei voiton. Saksassa hyvin käynnistyneet musiikin opinnot katkesivat kuitenkin vakavaan sairauteen. Emil palasi Suomeen, ja pääsi pian saksan, ranskan ja venäjän kielten opettajaksi Suomalaiseen Normaalilyseoon Hämeenlinnaan vuonna 1879, jonne myös veli Arvid tuli opettajaksi. Emil Genetz toimi kielten opettajana vielä Helsingissä ja Haminassa, kunnes päätyi kielten ja lausunnan opettajaksi takaisin Helsinkiin.
Sävellystyön ydinosan muodostavat noin 50 mieskuoro- ja sekakuorolaulua. Näistä isänmaalliset laulut kuten Karjala, Herää Suomi, Terve Suomeni maa, Metsän hartaus ja Mieslaulu kuuluvat edelleenkin kuorojen ajattomaan ohjelmistoon.
Henkilönä Emil Genetz oli vaatimaton, rauhallinen ja tarkkakorvainen musiikkimies, ja hän viihtyi hyvin eri-ikäisten opiskelijoiden joukossa. Kuorojen piirissä hän oli loppuun saakka suosittu ja kunnioitettu arvovieras.
Nimitykset: Laulu-Miesten säveltaiteilijajäsen 1916, ja kunniajäsen 1922.

Emil Genetzin muotokuva, 1927
Öljymaalaus kankaalle, 74×63 cm
Photo ©: Arno Rautavaara
Teokset
- Viktor Malmberg: Jean Sibeliuksen rintakuva
- Wilho Sjöström: Heikki Klemetin muotokuva
- Wilho Sjöström: Artur Siegbergin muotokuva
- Ragnar Ekelund: Selim Palmgrenin muotokuva
- Väinö G. Saikko: Emil Genetzin muotokuva
- Sigurd Wettenhovi-Aspa: Jean Sibeliuksen muotokuva
- Sulo Mäkelä: Toivo Kuulan reliefi
- Toivo G. Tuhkanen: Wäinö Rautawaaran muotokuva
- Hugo Backmansson: Robert Kajanuksen muotokuva
- Wilho Sjöström: L. Arvi P. Poijärven muotokuva
- Wilho Sjöström: Arvi Wartiovaaran muotokuva
- Wilho Sjöström: Albin E. Rautavaaran muotokuva
- Erkki Tilvis: Martti Turusen muotokuva
- Erkki Tilvis: Armas Maasalon muotokuva
- Pasi Tammi: Matti Hyökin muotokuva