Pasi Tammi (1971–)
Matti Hyökin muotokuvamaalauksen tekijä
Porissa syntynyt Pasi Tammi kävi alle kaksikymppisenä ensin Taidekoulua Porissa, sitten vuosina 1991 -95 Kuvataideakatemiaa, ja opinnot jatkuivat vielä Pittsburghissa USA:ssa 1996.
Tammi on pitänyt yksityisnäyttelyitä 1995 lähtien lähes vuosittain Suomessa, ja hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja Euroopassa. Tammen teoksia on Suomessa noin 30 taidemuseon ja yhteisön kokoelmissa.
Pasi Tammella on ollut työhuone Helsingissä ja Porissa, nykyisin yksinomaan Porissa.
Pasi Tammi maalasi kuoron tilauksesta muotokuvan Matti Hyökistä, ja se paljastettiin kevätkonsertin jälkeisessä karonkassa Laulu-Miehissä 27.4.2018.
Matti Hyökin muotokuvan syntytarina
Kun Laulu-Miesten historiassa oli täyttymässä 20 vuotta Matti Hyökin menestyksekästä uraa kuoron taiteellisena johtajana, puheenjohtaja Markku Ruutu käynnisti selvityksen muotokuvan maalauttamiseksi ja tapahtuman juhlistamiseksi.
Ensi vaiheessa 2016 lopulla tekijäksi valikoitui taiteilija Artti Pohjanheimo, joka pitkän uransa aikana oli maalannut useita onnistuneita muotokuvia. Helmikuussa 2017 allekirjoitettiin neuvottelujen päätteeksi sopimus, jonka mukaan muotokuva öljymaalauksena kankaalle valmistuu 30.4.2018 mennessä. Kevään ja kesän aikana olimme harvakseltaan yhteydessä sopimuksemme mukaisesti.
Syyskesällä 2017 taiteilija otti yhteyttä, ja vahvisti asian, josta oli jo kuulunut arveluja: käteen vaikuttava paheneva hermosairaus pakotti Artti Pohjanheimon sanoutumaan irti tehdystä sopimuksesta.
Elokuussa 2017 oltiin siis muotokuvan suhteen uudessa tilanteessa. Ensiksi varmistettiin kaikkien jo keväällä tarjouksen tehneiden taiteilijoiden aikataulut, ja tiiviissä yhteydenpidossa Laulu-Miesten puheenjohtajan kanssa saatiin Pasi Tammelta muotokuvan maalaamisesta sopimusluonnos allekirjoitettavaksi 1.9.2017.

Muotokuvan tekeminen edistyi nyt hyvin työhuoneella Tunturikadulla, ja 27.11.2017 tapasimme taiteilijan kanssa Laulu-Miesten juhlasalissa. Pasi Tammella oli mukanaan luonnos muotokuvaksi, ja hän tuli paikalle itse arvioimaan interiöörin, valaistuksen ja ympäristön vaikutusta maalauksen väritykseen ja sävyihin.
Joulukuussa 2017 taiteilija Pasi Tammi vaimoineen oli kutsuvieraana kuoron ”Suomi 100” -juhlakonsertissa Musiikkitalossa. Täällä taiteilijapari näki Matti Hyökin omassa elementissään ja lavalla kuoronjohtajana.
Alkuvuoden aikana 2018 muotokuvan käsittely oli valmis, ja maaliskuussa 2018 saimme taiteilijan suosituksen muotokuvan kehystyksestä, joka sopimuksemme mukaan hankittiin erikseen. Kultaajamestari Timo Ivonen Apollonkadulla on Pasi Tammen luottohenkilö. Sieltä kehystysliikkestä tuotiin muotokuva kaikin tavoin viimeisteltynä Laulu-Miesten juhlasalin seinälle tulevaa paljastustilaisuutta varten 27.4.2018.
Taiteilija Pasi Tammi kirjoitti Hyökin muotokuvan valmistusprosessista sähköpostilla tammikuussa 2024 näin:
”Minun tapani työskennellä on olla vuorovaikutuksessa mallin kanssa, tehdä havaintoja, tarkkailla, kuunnella ja verrata omaa näkemystäni julkiseen kuvaan…
Ensi vaikutelmani hänestä oli rentous.
Olen huomannut ihmisten jotka ovat ehdottomia mestareita omalla alallaan omaavan itsevarmuutta jonka ulkoinen ilmeneminen on huoleton rentous.
Töitä tehdessään he ovatkin sitten kirjaimellisesti kuin kapellimestarit…
Amatöörinä mutta innokkaana musiikin harrastajana minulta riitti kysymyksiä laulamisesta, kuoron johtamisesta, ihmisäänestä instrumenttina, ja Matti vastaili niihin välillä kädellä havainnollistaen esimerkiksi miten ääni nousee tai laskee.
Jossain vaiheessa hän selitti eri äänten lomittumista kuoron kokoonpanossa ja teki kädellään eleen joka on muotokuvassa.
Joskus tartun tällaiseen hetkessä tapahtuvaan pieneen eleeseen ja oivallukseen mitä se ilmentää.
Mielestäni tämä toinen käsi taskussa, toinen käsi ilmassa liikkumassa äänen mukana tuo kuvaan aitoutta paremmin kuin jos esimerkiksi olisin kuvannut hänet molemmat kädet liikkeessä johtamassa kuoroa jota kuvassa ei näy. Matin suu on aavistuksen auki koska hän luonnollisesti myös lauloi havainnollistaakseen selittämäänsä asiaa.”
”Teoksen värimaailmaan vaikutti sijoituspaikka, muut tilassa olleet muotokuvat ja frakki. Mustavalkoiseen asuun yhdistettynä jokin puhtaampi väri kuin erilaiset kylmät ja lämpimät harmaat, saattaisi näyttää keinotekoiselta.
Muutoinkin olen siirtynyt muotokuvissa ja muussa taiteessani harmaampaan suuntaan…”
(PT / TK tammikuu 2024)
Matti Hyökki (1946–
Musiikin tohtori Matti Hyökki on työskennellyt monipuolisesti suomalaisen kuorokulttuurin piirissä. Opiskelujen jälkeen hän toimi ensin kuoronjohdon lehtorina ja sitten kuoronjohdon professorina Sibelius-Akatemiassa 1982 – 2014. Matti Hyökki kutsuttiin Laulu-Miesten taiteelliseksi johtajaksi 1998. Sitä ennen Hyökki oli YL:n johtajana 1980 – 2010, Savonlinnan oopperajuhlakuoron johtajana 2008 – 2021, Suomen Kansallisoopperan kuorokapellimestarina 1992 – 95 sekä Klemetti-Opiston kamarikuoron johtajana 1992 – 2004.
Kuorojen johtajana Matti Hyökki on tallentanut keskeisten säveltäjiemme koko mieskuorotuotannon. Laulu-Miesten kanssa Hyökki on tehnyt Eino Linnalan ja Erkki Melartinin mieskuorolaulujen kokonaislevytykset sekä lukuisia muita tallenteita.
Matti Hyökki on toiminut useiden kuorokilpailujen tuomarina ja puheenjohtajana. Suomen Mieskuoroliiton kunniajohtaja 2004.
(Teksti on ote Laulu-Miesten konserttiohjelman esittelytekstistä 2023)

Matti Hyökin muotokuva, 2018
Öljymaalaus kankaalle, 95×75 cm
Photo ©: Pasi Tammi
Teokset
- Viktor Malmberg: Jean Sibeliuksen rintakuva
- Wilho Sjöström: Heikki Klemetin muotokuva
- Wilho Sjöström: Artur Siegbergin muotokuva
- Ragnar Ekelund: Selim Palmgrenin muotokuva
- Väinö G. Saikko: Emil Genetzin muotokuva
- Sigurd Wettenhovi-Aspa: Jean Sibeliuksen muotokuva
- Sulo Mäkelä: Toivo Kuulan reliefi
- Toivo G. Tuhkanen: Wäinö Rautawaaran muotokuva
- Hugo Backmansson: Robert Kajanuksen muotokuva
- Wilho Sjöström: L. Arvi P. Poijärven muotokuva
- Wilho Sjöström: Arvi Wartiovaaran muotokuva
- Wilho Sjöström: Albin E. Rautavaaran muotokuva
- Erkki Tilvis: Martti Turusen muotokuva
- Erkki Tilvis: Armas Maasalon muotokuva
- Pasi Tammi: Matti Hyökin muotokuva